USUARIS REGISTRATS
USUARIS REGISTRATS

NOTÍCIES

NOTÍCIES I NOVETATS

Divendres, 10 de gener de 2014
Noticias generales

El Col•legi de Graduats Socials denuncia la inseguretat jurídica i la reculada econòmica que provoca la nova legislació

Palma, 10 de gener de 2014

“Si s'han de fer retallades per la crisi doncs que es facin però d'una manera ordenada i en coherència amb el que es predica: la creació d'ocupació i reactivació de l'economia”, va assenyalar José Javier Bonet
El Il•lustre Col•legi de Graduats Socials de les Illes Balears va denunciar ahir de manera pública que les últimes normes aprovades en matèria de Seguretat Social i laboral creen “una inseguretat jurídica” per a empresaris, autònoms i ciutadans en general. “Hem detectat una forma molt poc transparent de realitzar reformes importants a força de disposicions addicionals en les últimes normes aprovades. No hi ha un pla global dissenyat o existent, i això ens crea una inseguretat jurídica a tots. A les empreses això els suposa una problemàtica per planificar les polítiques de personal i és perjudicial per a la creació d'ocupació, als autònoms per que tenen increments del cost de Seguretat Social mensual i als ciutadans per que tenen dificultats per planificar la seva jubilació”, va manifestar el president del Col•legi, José Javier Bonet, que va estar juntament amb els vicepresidents Apol.lònia Julià i Bartolomé Bosch.

Per a Bonet les mesures adoptades “encareixen per sorpresa l'acomiadament per causes empresarials en empreses de menys de 25 treballadors”. “El FOGASA deixa de pagar el 40 per cent de la indemnització al treballador. S'aprova la simplificació dels contracteu-vos laborals i es passa de 42 models a solament 4, si ben cada model té 22 pàgines el que suposa un greu problema de comprensió per als treballadors. El contracte a temps parcial s'ha regulat per enèsima vegada. Desapareix la possibilitat de fer hores extres, es disminueix la cotització en un 1 per cent per a sol per 2014 i es burocratitza encara més. I es redueix de dos mesos a un mes el període de prova en contractes temporals de fins a sis mesos de durada”, va denunciar Bonet.

En material de Seguretat Social, el president dels Graduats Socials va assenyalar: “S'han incrementat les cotitzacions dels treballadors, norma aprovada per una disposició addicional. Ara tot cotitzarà: el plus de transport, el segur metge, els vals de guarderia o de menjador. Aquesta circumstància propiciarà que en sectors com en hostaleria i comerç un sobre cost d'uns 30 euros per treballador i mes, i una disminució del poder adquisitiu dels treballadors doncs han de cotitzar conceptes, com el plus de transport, que s'abona per compensar la despesa que es té per anar a treballar. A més, tot això dificultarà la negociació col•lectiva en incrementar-se els costos”, va comentar. Un altre dels punts importants per a aquest col•lectiu és el de l'increment de les quotes als autònoms amb 10 o més empleats autònoms o als autònoms societaris. “Això afecta aproximadament al 43 per cent del col•lectiu d'autònoms, la qual cosa suposa de més d'un milió de cotitzadors, que passaran d'una quota de 261 a 314 euros al mes, sent un increment de 636 a l'any”, va dir.

En pensions, Bonet va manifestar que es regula el factor de sostenibilitat i l'índex de revaloració. “El factor de sostenibilitat té com a clar objectiu mantenir la proporcionalitat entre contribucions al sistema i les prestacions esperades del mateix, així com garantir la sostenibilitat del mateix. S'havia d'aplicar a partir de 2027, així es va regular en 2011, i ara s'avança a 2019. La pensió de jubilació dependrà de l'esperança de vida als 67 anys, revisable cada cinc anys. Això crea inseguretat jurídica sobre quin va a ser la pensió del beneficiari, a més de la impossibilitat de planificar adequadament la seva jubilació. Uns pensionistes que en 2014 perdran poder adquisitiu ja que la revaloració serà del 0’25 per cent”, va exposar.

Per a aquest col•lectiu la solució passaria per un pacte global de Seguretat Social i laboral. “Com no hi ha es va legislant les coses segons les necessitats de cada moment. Moltes vegades entren en contradicció amb una normativa que ha entrat en vigor no fa ni un any. Això és fatal per a la creació d'ocupació per que no saps què norma s'apliqués o quins efectes tindrà. Tampoc pots planificar a mitjà termini per que unes bonificacions que tu confiaves te les suprimeixen. Sempre fem un volt de rosca i una altra als treballadors i empresaris. Crec que s'hauria de fer un plantejament en la forma de legislar. Si s'han de fer retallades per la crisi doncs que es facin però d'una manera ordenada i que sobretot siguin coherents en el que prediquem: la creació d'ocupació, creació de confiança i reactivació de l'economia”, va finalitzar José Javier Bonet.
ENQUESTA
T'agradaria que el Col·legi proporcionés més oportunitats per millorar habilitats interpersonals i de lideratge, com ara comunicació efectiva o lideratge?
Sí, em beneficiaria molt més formació en aquest àmbit.
Potser, depenent dels detalls específics del programa.
No, prefereixo enfocar-me en habilitats tècniques i acadèmiques.
Encuesta finalizada