USUARIS REGISTRATS
USUARIS REGISTRATS

NOTÍCIES

NOTÍCIES I NOVETATS

Dimecres, 7 de novembre de 2018
Noticias generales

Toni Font, Premio Erga Omnes 2018

"Els Graduats Socials, com a especialistes en Dret del Treball i Seguretat Social juguen un paper decisiu"

El graduat social i advocat Antonio Font Mas ha estat triat Premi Erga Omnes 2018 per la seva vinculació i suport constant al col•lectiu. La màxima distinció de l'Il•lustre Col.legi de GraduatsSocials dels Illes Balears, vol reconèixer la gran labor docent d'Antonio Font en els estudis universitaris de l'Escola Universitària de Relacions Laborals i la seva encomiable labor cap a aquest col•lectiu professional de Balears. Per aquesta raó el Col•legi vol compartir la seva història perquè tots puguin conèixer-ho. És per això que el Col•legi vol compartir la seva història perquè tothom pugui conèixer-lo.

Antonio Font va a acabar els seus estudis de Graduat Social en l'any 1977, després de defensar el que aquell moment es deia "tesina" a l'Escola Social de Barcelona. Es va col•legiar amb el número 67 al setembre d'aquest any. El 1983, també va finalitzar els estudis que venia compaginant de Llicenciat en Dret i en el mateix mes de setembre, però del referit any, es va col•legiar al Col•legi d'Advocats de Balears.

Com graduat social, Toni Font va començar a exercir de forma immediata i com es pot deduir de la data, va ser dins de l'anomenada transició política i sense que encara s'hagués aprovat la Constitució Espanyola de l'any 1978. "Van ser moments apassionants ja que, per una part, s'estava estudiant i treballant sobre l'esquema del règim polític anterior i d'altra banda, es veia els canvis normatius que s'anaven introduint, així com totes les modificacions que la indicada transició política ens venia deparant" comenta. En aquest sentit, Font reconeix que va ser "testimoni, amb la resta de companys d'aquella època, del desmantellament del sistema de relacions laborals i de seguretat social de l'antic règim i de la posada en funcionament del nou sistema fins a data d'avui".

"En aquells temps, estem parlant de més de 40 anys, la conflictivitat laboral era la pròpia del règim. Així, en la mesura que es va procedir, entre altres coses, a la legalització dels sindicats, de les associacions empresarials, l'aprovació de l'Estatut dels Treballadors, la potenciació de la negociació col•lectiva, etc., això va donar lloc al fet que el sistema donés un gir copernicà". Aquest gir -explica Font- em va permetre obrir el meu primer despatx a la fi de 1977 i ampliar el mateix ja l'any 1980, per de forma definitiva instal•lar-me a què des de l'any 1985 vinc exercint, sense solució de continuïtat, com graduat social i advocat, sota la signatura de Bufete Antonio Font.

L'any 1981, Toni Font, va entrar a formar part de la Junta Directiva del Col•legi de Graduats Socials de les Illes Balears, sent vicepresident del mateix fins a l'any 1985.

Des de l'any 1988 fins a l'any 2013, va ser professor de l'Escola Universitària de Relacions laborals, impartint la matèria de Dret de la Seguretat Social I, II i III. També va formar part de l'equip docent dels diferents màsters de postgrau en Dret Laboral i de la Seguretat Social organitzats per la Càtedra de Dret Laboral de la UIB.

Toni Font va ser ponent en nombroses conferències i classes de formació al Col•legi de Graduats Socials, amb independència de les ponències en què ha participat en diferents col•legis professionals com el d'advocats i notaris.

Per a Font va tenir especial rellevància haver estat ponent en l'anomenat "Fòrum Aranzadi Social Balears" en els anys 2014 i 2017. La primera ponència que va realitzar l'any 2014 va ser sobre "Temes d'Interès en matèria de Transmissió d'Empreses". Aquesta ponència, va ser publicada per l'editorial Thomson Reuters Aranzadi com Llibre / Estudi, com a primera edició, al novembre de 2014.

Actualment Toni Font, és membre de FORELAB, Fòrum Espanyol de Laboralistes, des de la seva constitució, entre altres associacions.
Entrevista

- Toni, com a membre del nostre Col•legi, què significa per a tu rebre aquest premi per part dels graduats socials?

- En primer lloc, ha suposat una autèntica sorpresa i sobretot que la Junta de Govern ho hagi acordat per unanimitat de tots els seus membres. En conseqüència i tenint en compte la finalitat de la creació d'aquest premi, que no és altra que el reconeixement a la tasca de les persones, o institucions que han destacat per les seves actuacions o serveis prestats en defensa dels interessos generals de la professió i particulars del col•lectiu de Graduats Socials de les Illes Balears, en els àmbits culturals, jurídics, empresarials, cívics, humanitaris, d'investigació i docència, únicament pot significar un profund agraïment.

- Podries explicar-nos per què has decidit especialitzar-te com a graduat social?

- Jo, entenc que no em vaig especialitzar com Graduat Social, sinó que en els anys que estem parlant 1973-1974, quan vaig començar els estudis, l'ensenyament d'estudis superiors a les nostres illes era totalment diferent de la que existeix actualment. No existien moltes sortides per a joves que volien estudiar, però no tenien recursos econòmics suficients, com va ser el meu cas, per poder pagar-estudis universitaris a la península. Pensa, com he indicat que, si bé els estudis s'impartien a Palma a l'antiga Escola de Graduats Socials de Palma, vam haver d'anar a examinar-nos per a l'obtenció del títol a Barcelona. L'especialització va venir després, a partir de començar a exercir i tenir les meves primeres actuacions judicials en defensa tant d'empreses com a treballadors, davant les que llavors eren conegudes com magistratures de treball que ni tan sols orgànicament estaven integrades dins el Ministeri de Justícia sinó dins del Ministeri de Treball i a ampliar els meus coneixements amb la carrera de Dret. L'especialització en Tribunals es va adquirint amb el temps, així com en l'àmbit de la negociació col•lectiva.

- Què t'ha aportat ser graduat social al llarg de la teva trajectòria?

- La meva trajectòria la dividiria per una part en el que és l'exercici de la professió i per una altra la que ho és des del punt de vista de la docència. Pel que fa al primer punt m'ha aportat molt, és molt bonic veure com escreix professionalment, veure com evoluciones, com de forma gradual i sostenible més empreses, treballadors o particulars requereixen dels teus serveis, dels teus consells, etc., produeix una profunda satisfacció mantinguda en el temps. En definitiva, veure que ets útil i que es valora la teva opinió. També és molt important adonar-se, en tota trajectòria professional, sí els companys tenen o no bona opinió de tu, així com els distincions agents socials i econòmics i institucionals. Si arribes a la conclusió positiva, la satisfacció és més gran si cap. Des del punt de la docència, pensar que sóc el col•legiat número 67 i que a hores d'ara, segons em van confirmar l'altre dia, s'està en el nombre 1217, que parteix d'aquest col•lectiu ha rebut i s'ha interessat pels teus ensenyaments, et recorda com el seu professor i quan té un problema acudeix a tu, el que sents no ho pots descriure o almenys jo.

- Com consideres que els graduats socials poden aportar a la societat?

- Els Graduats Socials, com a especialistes en Dret del Treball i Seguretat Social estan en el que jo anomeno "trinxera", estan en el terreny de joc. Per tant, juguen un paper decisiu dins de les relacions laborals i de seguretat social entre empreses i treballadors, entitats gestores, serveis comuns, agents socials, econòmics i sobretot davant les diferents esferes judicials laborals i administratives. En la mesura que les empreses estiguin ben assessorades, així com també els treballadors, la seva actuació contribueix a un millor desenvolupament de les relacions laborals en tots els ordres. Pensem per exemple que, el marc jurídic de les relacions laborals avui en dia, en la nostra comunitat autònoma, està regulat i previst en els diferents convenis col•lectius sectorials o d'empresa i aquest marc està normalment dirigit per un o més graduats socials que són els assessors d'aquests convenis.

- I si calgués canviar alguna cosa en aquesta professió, què canviaria?

- En l'ordre laboral i de la Seguretat Social des del punt de la professió, no es pot demanar exclusivitat de competències. En conseqüència, crec que l'única manera per destacar, davant d'altres professions, en l'àmbit en què ens movem és ser bons i això, únicament s'aconsegueix a través d'una major formació i ser més competents que els altres. Els clients, de cada vegada més, exigeixen competència i excel•lència. - Quin consell donaria als joves que es preparar per ser els nous graduats socials o que s'incorporen a aquesta professió?

- Que es formin i no només dins del que és la teoria, que s'endinsin en la pràctica, surtin sense por al terreny de joc a la "trinxera". Que es formin en les noves tecnologies, això és importantíssim i tenint en compte la comunitat autònoma en la qual vivim, que no deixin de banda l'estudi de llengües estrangeres.

ENQUESTA
T'agradaria que el Col·legi proporcionés més oportunitats per millorar habilitats interpersonals i de lideratge, com ara comunicació efectiva o lideratge?
Sí, em beneficiaria molt més formació en aquest àmbit.
Potser, depenent dels detalls específics del programa.
No, prefereixo enfocar-me en habilitats tècniques i acadèmiques.
Encuesta finalizada