USUARIS REGISTRATS
USUARIS REGISTRATS

NOTÍCIES

NOTÍCIES I NOVETATS

Dimarts, 15 de desembre de 2020
Noticias generales

Entrevista a Javier Hernández, Graduat Social, membre de la Junta de Col·legi

Palma, 15 de desembre de 2020

"El nostre nivell professional está molt per sobre d'altres col·lectius laboralistes"


Javier Hernández és Graduat Social i treballa en la Conselleria de Treball de les Illes Balears. Des de l'any 1994 forma part de la Junta de Govern del Col·legi aportant la seva experiència en la Comissió d'Esdeveniments. En aquesta entrevista, Javier destaca com ha estat el seu pas com un dels membres més antics de la Junta, a més de l'elevada formació dels Graduats Socials respecte a una altra mena de col·lectius laboralistes i l'enorme esforç que han hagut de fer els col·legiats durant l'estat d'alarma amb la gestió de ERTOS a les illes.

Javier, per què vas decidir estudiar aquesta professió de graduat social? Per ser una matèria que m'agrada, tot el relacionat amb el món laboral des que vaig començar a treballar m'ha cridat l'atenció i de seguida que vaig poder em vaig posar a estudiar la carrera.

Com vas ingressar al Col·legi i quina ha estat la teva experiència a la Junta? Vaig ingressar l'any 94, just després d'acabar la revàlida, bé, l'última que es va fer. També a la promoció 91-94 vam ser els últims "graduats", la següent promoció ja va ser "Relacions Laborals". I la meva experiència en la Junta tot són felicitacions; a més d'aprendre molt dels meus companys de Junta, tots exercents. M'ha servit per enriquir-me pel que fa al món laboral. També m'ha servit per descobrir que m'hagués agradat molt ser "exercent", que lo bonic d'aquesta professió és estar en les "trinxeres", no ser un mer espectador, encara que estigui a la llotja com em permet ser membre de junta, el seu és estar a l'escenari.

T'has dedicat a la comissió d'esdeveniments... Quin ha estat la teva millor aportació a l'escola des del teu rol? Del que estic més content és de la meva humil aportació de deixar "un esdeveniment" que poden quedar per a posteriors Juntes, com el "concurs de Christmas". En la meva gestió, no he pogut perpetuar la "trobada d'estiu", potser per la manca de participació del col·lectiu en les dates estivals, cosa també lògica, ja que en aquestes dates qui més qui menys el que vol és carregar piles i desconnectar. Consti que cada any ho intent, però mai ho aconseguesc. Potser la solució depèn de fer una "trobada de tardor o de primavera".

Quines iniciatives està coordinant la teva comissió per al any vinent? De seguida que es pugui (avui en dia es desconeix per motius obvis de la pandèmia mundial), muntar una supertrobada de col·legiats per contrastar el que ha suposat tot aquest tsunami de treball, de legislació, de lluita diària i constant entre empreses, treballadors i administracions. Si és el més lúdic i divertit que es pugui. Això si, no serà en època estival, que tot el col·lectiu em fuig. I sobretot fer-ho extensiu a la Part Forana de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera. El fet de poder tornar a les relacions socials de veure'ns en persona és una de les prioritats d'aquesta comissió.

Explica'ns com aportes en el teu dia a dia com Graduat Social, en què consisteix la teva feina? Ara la meva comissió està hivernant, hem conclòs el concurs de Christmas, però per desgràcia no podrà ser com en els anys anteriors, en què els fills dels col·legiats participants inundaven la seu col·legial amb la seva alegria per recollir els regals per la seva participació. Aquest any els lliurarem als col·legiats, sense aquesta calidesa de l'acte amb els més petits. Quan hi ha un esdeveniment, com la "Trobada d'Hivern" a manera d'exemple, és una maquinària que es posa en funcionament amb una antelació de tres mesos perquè ha de sortir perfecte. Consti que hi ha un equip en aquesta comissió que tots fan pinya i una mica més, per aquest motiu no ens surti "perfecte '', sinó "plusquamperfet". Tots els esdeveniments porten una preparació que no es veu, però que hi és. No obstant això, hi ha projectes preparats, però no avenç res, ja que el seu és el factor sorpresa. Òbviament la pandèmia ens afecta el fet de poder portar-los a terme.

Com ha estat per a tu aquest any de pandèmia, amb nombrosos ERTES de gestionar? Què has après d'això i quina és la teva opinió respecte a la feina feta per la Junta en aquests mesos?

Horrorós, com t'he dit anteriorment veure "els toros des de la barrera", veure tot el nostre col·lectiu amb jornades de 16 hores laborals, extenuats i esgotats, la veritat és que no ha estat per a res reconfortant. És veritat que davant les adversitats l'ésser humà se supera, però això ha ratllat l'inhumà.

He gestionat els ERTOS des de l'altra riba del riu, des de la Direcció general de Treball, i he de dir que el nostre nivell professional està a escala excel·lent, molt per sobre d'altres col·lectius laboralistes. La documentació tramitada pels Graduats Socials estan esglaons per sobre de la resta de col·lectius que han tramitat els ERTOS.

He constatat l'alt nivell de formació que tenim els professionals, m'he adonat que totes les formacions que programem a la Junta no han caigut en sac trencat, no crec que altres col·legis professionals i sectors siguin tan prolífics com nosaltres, i de vegades, hem de posar topalls, ja que ens falten dies de la setmana per poder seguir donant formació.

La Junta s'ha deixat la pell durant aquesta pandèmia, sobretot, bregant amb el difícil toro que és l'administració pública, a més d'estar les 16 hores en els seus despatxos, han hagut de fer el mes de servir de pont entre el col·lectiu i les diferents administracions. Constants trucades i reunions per videoconferència, bé, que consti que encara se segueix bregant, que no ha acabat la feina.

Què recomanaries als joves que s'estan formant com Graduats Socials?

En primer lloc, que ha d'agradar el món relacionat amb laboral, si no, que cerquin una altra sortida professional. Que és una carrera molt viva, en el sentit que no hi ha descans, diàriament tenim circulars i legislació de les administracions públiques, que diàriament hi ha sentències i jurisprudència de l'ordre social, que diàriament hi ha judicis i arbitratges, que contínuament hi ha nous programes informàtics que ens faciliten la tasca quotidiana, però que també hi ha d'estar al dia en el seu maneig, que contínuament hi ha formació programada des del col·legi. Que també portem inclosos els temes de selecció de personal, els temes de prevenció de riscos, els temes de jubilacions .... Per res es tracta d'una carrera d'observació empírica.

I si poguessis deixar un missatge als teus companys de professió quin seria? Que estic molt orgullós de tots vosaltres, ara s'ha constatat l'altíssim nivell professional que teniu tots i pel que he tramitat ERTOS des de la Conselleria de Treball. Que esteu molt per sobre de la resta de laboralistes. I finalment, que quan es pugui i acabi aquesta plaga que ens afecta, preparem des de la comissió d'esdeveniments una trobada, o vàries, potser una no ens basti, perquè ens relaxem i divertim, que us ho mereixeu.
ENQUESTA
T'agradaria que el Col·legi proporcionés més oportunitats per millorar habilitats interpersonals i de lideratge, com ara comunicació efectiva o lideratge?
Sí, em beneficiaria molt més formació en aquest àmbit.
Potser, depenent dels detalls específics del programa.
No, prefereixo enfocar-me en habilitats tècniques i acadèmiques.
Encuesta finalizada