USUARIS REGISTRATS
USUARIS REGISTRATS

NOTÍCIES

NOTÍCIES I NOVETATS

Dimarts, 25 de juny de 2013
Noticias generales

“La societat ha de conèixer que tota la formació que té pot ser reconeguda aquí i a Europa”

Palma, 25 de juny de 2013

El magistrat Mariano Sampedro va explicar els certificats de professionalitat i els aspectes jurídics dels contractes de formació al costat de Lucía Acuña de Anced
Els controvertits certificats de professionalitat i els aspectes jurídics dels contractes de formació van ser abordats en el transcurs de la conferència organitzada pel Il•lustre Col•legi de Graduats Socials de les Illes Balears i l'Associació Nacional de Centres de Distància (Anced). Els ponents van ser Mariano Sampedro, magistrat emèrit del Tribunal Suprem i professor de Dret Internacional de Seguretat Social, i Lucía Acuña, secretària general de Anced.

“Els certificats professionals són molt importants. Tenim aquí a un gran equip perquè ens expliquin com està la normativa i perquè ens transmetin els seus coneixements per aprendre tots junts”, va assenyalar Bonet en la presentació.

Mariano Sampedro va agafar la paraula per parlar sobre els contractes de formació. “És un apartat que potser les nostres autoritats han estat alienes a crear una normativa fins que ha arribat Europa. Ara els nostres joves treballadors tindran unes credencials que els avalarà aquí i en el Vell Continent. Això és molt important”, va comentar.

“La formació rebuda pel treballador en un contracte conduirà a l'obtenció d'una titulació oficial, denominada certificat de professionalitat, equiparable a la formació professional. Aquest reconeixement ho podrà sol•licitar a l'administració laboral competent”, va dir Sampedro. Aquest magistrat va relatar que aquesta certificació també es contempla per als majors de 16 anys i els menors de 30 que manquin de qualificació professional reconeguda per al lloc que han estat contractats.

“La durada del contracte no podrà ser inferior a dotze mesos ni excedir de tres anys, tret que en el conveni col•lectiu indiqui una altra durada. Podent-ne realitzar com a màxim dues pròrrogues”, va manifestar aquest professor de Dret, que va agregar: “El temps dedicat a la formació teòrica serà com a mínim el 25 per cent de la jornada laboral durant el primer any i el 15 per cent per al segon i el tercer any. El cost de la formació es bonificarà íntegrament en les Assegurances Socials”.

Sobre aquest tema, Mariano Sampedro va indicar que els contractes realitzats als aturats inscrits en oficines d'ocupació “tindran bonificades les quotes a la Seguretat Social”. “El cent per cent en les empreses de fins a 250 treballadors i el 75 per cent a empreses de més de 250 treballadors. També l'empresa es podrà bonificar en la quota empresarial 1.500 euros, en dones serà un import d'1.800, durant tres anys i per cada any, per la transformació a indefinit d'un contracte per a la formació”, va assenyalar.

Per la seva banda, Lucía Acuña va explicar els certificats de professionalitat. “És un tema molt important i estem molt satisfets d'estar davant tots vostès ja que cal difondre això perquè se sàpiga. El que no transmeten vostès no arriba a la societat. Per això és tan important la seva col•laboració”, va apuntar. També va comentar que la Unió Europea disposarà en 2018 d'un marc homogeni per validar els coneixements adquirits fora dels canals oficials.

Aquesta ponent va explicar: “Els certificats professionals són instruments de validació de coneixements i destreses adquirides pel treball, tant en formació regulada com la qual no ho està”. “Aquesta certificació es pot obtenir a través de tres vies: amb un examen, amb l'acumulació de mòduls de pràctiques i a través del procediment de reconeixement de les competències professionals per l'experiència laboral”, va afegir Acuña, que va destacar que Anced “està a la seva disposició per a qualsevol consulta o aclariment sobre aquest important tema. Nosaltres signem el primer conveni de col•laboració amb l'INEM l'any 1986”. “Des de llavors s'han format més de dos milions de treballadors i, en tot moment, el nostre objectiu principal ha estat mantenir un control de la qualitat en la formació impartida pels nostres associats”, va relatar.

Després de l'explicació teòrica tots dos ponents es van posar a la disposició dels presents per resoldre'ls quantes dubtes van ser sorgint en el transcurs de la conferència.

ENQUESTA
T'agradaria que el Col·legi proporcionés més oportunitats per millorar habilitats interpersonals i de lideratge, com ara comunicació efectiva o lideratge?
Sí, em beneficiaria molt més formació en aquest àmbit.
Potser, depenent dels detalls específics del programa.
No, prefereixo enfocar-me en habilitats tècniques i acadèmiques.
Encuesta finalizada