USUARIS REGISTRATS
USUARIS REGISTRATS

NOTÍCIES

NOTÍCIES I NOVETATS

Divendres, 22 de juliol de 2022
Noticias generales

Entrevista a la Presidenta, Apol·lònia Julià, en IB3 Ràdio sobre el nou model de cotitzacions per a autònoms

Palma, 22 de juliol de 2022El magazín matinal Al Dia IB3 ha comptat amb l'opinió de Apol·lònia Julià, Presidenta del Col·legi de Graduats Socials de Balears, sobre les novetats que inclouen el nou sistema de cotització per trams per a autònoms.

Després de més d'un any d'intenses negociacions, el Govern ha aconseguit el vistiplau de les tres principals associacions d'autònoms a la seva proposta sobre el nou sistema de cotització en funció dels ingressos reals. Un model progressiu a tres anys (2023-2025) i que s'adapta a la reforma de les pensions.

La Presidenta, com a especialista en Dret Laboral i de la Seguretat Social, ha comentat algunes de les novetats més importants de la reforma del RETA, que entrarà en vigor el pròxim 1 de gener.

Quines són les principals novetats d'aquest sistema de cotització?

A.J.: S'està parlant molt de la rebaixa de les quotes, que, evidentment, ajudarà a molts autònoms més precaris, però vull recalcar la baixada tan significativa de les bases de cotització, la qual cosa equival a baixar prestacions i això, a la llarga, repercutirà, molt i seriosament, en totes les prestacions futures de la Seguretat Social.

Des que iniciem l'activitat professional fins a la pensió de jubilació hi ha moltíssimes prestacions: Baixa per naixement d'un fill, incapacitat permanent, viduïtat, orfandat… i totes elles es calculen en funció de les bases de cotització que tenim.

L'any 2023, passarem a una quota mínima de 230 euros, és una baixada molt significativa, però la base de cotització baixarà de 960€ a 751€, per tant, les prestacions futures també baixaran.

En conjunt, creus que és més just per a la situació dels autònoms?

A.J.: Sincerament, no. Com a Graduada Social, especialista en Dret Laboral i de la Seguretat So-cial, crec que, en conjunt, és un sistema que beneficia i ajuda a milers d'autònoms amb rendiments molt baixos, però no beneficia als rendiments mitjans i alts. Els autònoms amb ingressos mitjans, per exemple, pagaran pràcticament el mateix de quota, però la base de cotització serà menor.

És important que els autònoms s'assessorin?

A.J.: S'està cometent l'error de parlar únicament dels costos. Evidentment, cal parlar d'això, però hem de parlar també del sistema de la Seguretat Social. És molt més ampli i no anem només a una jubilació, com he comentat, al mig hi ha moltíssimes situacions que van en relació a les bases de cotització. Per tant, és molt important que els autònoms s'assessorin amb un bon professional, com és la figura del Graduat Social, perquè vegin el conjunt del que significa una quota. No cal anar a pagar el mínim, “perquè vull pagar el mínim”. Cal valorar les conseqüències.

Pots escoltar l'entrevista completa aquí (a partir del minut 30:30):

Més informació

ENQUESTA
T'agradaria que el Col·legi proporcionés més oportunitats per millorar habilitats interpersonals i de lideratge, com ara comunicació efectiva o lideratge?
Sí, em beneficiaria molt més formació en aquest àmbit.
Potser, depenent dels detalls específics del programa.
No, prefereixo enfocar-me en habilitats tècniques i acadèmiques.
Encuesta finalizada